Mathematics and Statistics Building, University of Glasgow

jmarchitects goal was to enhance the overall experience of students and staff across the campus by making key alterations to the building’s layout and facilities. The innovative architectural interventions deliver an exceptional learning environment that accommodates additional staff and students, improves workflow and support services, and enhances the building’s quality.

Date

2024

Client

University of Glasgow

Value

£1.4m

With a focus on improving the use of existing facilities, jmarchitects has been involved in a number of initiatives aimed at enhancing the overall experience of students and staff across the campus at the University of Glasgow.

The refurbishment and reconfiguration of the Mathematics and Statistics building is part of a larger campus redevelopment initiative and promises to deliver an exceptional learning environment for students and staff alike. By making key alterations to the building’s layout and facilities, the team aims to provide additional space for staff and students, improve workflow and accommodation for support services, and enhance the overall quality of the building’s spaces through innovative architectural interventions.

The team has also completed reconfiguration and refurbishment works on the Wolfson Medical Building and the Sir James Black Building. These state-of-the-art facilities have been coordinated with the Queen Elizabeth Teaching Hospital to ensure that students receive the best possible medical training experience.

Through refurbishment and reconfiguration of the University of Glasgow’s Mathematics and Statistics building the school is seeking to address the growing demand for academic and student office space. Alterations aim to accommodate additional staff and students, improve workflow and accommodation for support services, and improve the quality of space through considered architectural interventions.

The School of Mathematics and Statistics sits in the heart of the University of Glasgow Campus, neighbour to the Grade A Listed Joseph Black masterpiece along University Place. The erection of the structure was one of the first steps in transforming the former Western Infirmary site. Directly south of the site, building works are nearing completion as part of the university’s campus redevelopment. There is an opportunity to build a relationship between the wider campus masterplan and the Mathematics and Statistics Building to help improve the public realm.

An important aspect of the architectural modifications was to provide the building and its occupants with a sense of identity. The ‘Black Box’ of the Maths and Stats building presented an opportunity to explore a range of elevational treatments, which helped establish this. The abstraction of various Mathematical and Statistical Symbols, provided by the students at the school, were adopted for use as elevational wraps, floor decals and murals at the north and south entrances to the building. Improvements were made to the South Entrance with the design of an Archway that welcomes students from the new University Square which has recently been opened and occupied as construction concludes on the Western campus site.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

To establish a sense of identity for the school and to help improve the immediate campus on an existing temporary structure.

The Solution

Various materials for cladding, surface treatment and signage were explored and studied as a means to improve the building envelope and how the building presents itself within the public realm. Improvements focused on the Front and rear entrance and thresholds as well as the facade.

The Outcome

The temporary nature of the building as well as the façade, presents an opportunity to create a fun and dynamic public realm proposal through signage, elevational treatment and murals that can be de-mounted prior to any future move of the school. We feel in the longer term the ability to recycle any investment in the building at a new situation would be beneficial.

Related Projects

East Lothian Nurseries

East Lothian Nurseries

East Lothian Nurseries To meet the 1,140 hours Early Learning and Childcare expansion in Musselburgh, Prestonpans and West Barns, three existing Primary Schools were extended and refurbished with...

Galashiels Community Campus

Galashiels Community Campus

Galashiels Community Campus New 1000 pupil community campus combining secondary education, additional support needs and community sports & leisure facilities within one inspiring building. Date...

Telford Drive

Telford Drive

Telford Drive Telford Drive is a high-quality affordable housing development close to the city centre of Edinburgh. The development offers eleven one-bed and two-bed flats, that have been...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net