Clydebank Rebuilt Public Realm

This project upgraded the central reservation along the Glasgow Road/Dumbarton Road corridor and transformed Solidarity Plaza, the public space opposite the town hall. The elements of the design come together to signal arrival in Clydebank and to reflect the heritage and culture of the area.

Date

2005

Client

Clydebank Rebuilt

Value

£1.5m

This project represented the first phase of public realm works, part of a major regeneration programme for Clydebank and its riverside. Work centred on the upgrade of Solidarity Plaza opposite Clydebank Town Hall as well as the transformation of 1km of the central reservation along the Glasgow Road corridor in Clydebank.

A key public space, Solidarity Plaza is the centrepiece of the project, which incorporated the use of granite landscaping materials, extensive soft landscaping works, the installation of art and feature lighting, and new signage and street furniture.

The regeneration of the Plaza was carried out following detailed public consultation. Features within the scheme reflect key elements of Clydebank’s heritage. For example, a 10m high granite monolith with red LED markers highlights the town’s wartime links with Poland. The Plaza now provides a flexible space for civic events and is a popular amenity for everyday use.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

The brief was to create a high quality location and develop Clydebank as a distinctive and creative regional centre within the Glasgow Metropolitan area.

The Solution

The team developed a holistic design approach that creates a new regime for the public realm including the creation and redevelopment of public spaces at key junctions. The scheme consists of new surface treatments, planting regions and street furniture and stationing of feature lighting.

The Outcome

The project was a winner at the 2005 GIA Design Awards, Scottish Design Awards 2006 in the Landscape Project category and received a Civic Trust Special Award (Landscaped) in 2007.

Related Projects

Saddleworth High School

Saddleworth High School

Saddleworth High School New build 10FE High School which comprises of a new 10FE High School for ages 11 to 16 with for a total number of 1,500 pupils. The total built floorspace equates to 10,500...

3D Visualisation

3D Visualisation

3D Visualisation We can provide a range of 3D visualisation services to help you get your crucial presentation right.Working with 3DS Max and Photoshop, our team can create high quality 2D images...

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School Linkwood Primary School located in South Elgin, is a new build school on a greenfield site located within a wider masterplan for the expansion of Elgin. Linkwood is a new...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net