St Andrew’s Drive Phases 2 & 3

St Andrew’s Drive Phases 2 & 3 provides 120 new homes for our Client, Southside Housing Association, which replaces a large 6 storey 1960’s deck access slab block. The site sits on the edge of the historic Pollokshields area of Glasgow which is predominantly comprised of large sandstone villas set on generous plots bounded by walls, mature hedging and tree lined streets/avenues.

Date

2023

Client

Southside Housing Association

Value

£21.8m

New streets have been formed with sustainable urban drainage in the form of kerbside rain gardens. Off-street parking is provided in small groups to minimise their impact on the masterplan removing the feeling of a car dominated streetscape. The parking also forms an integral part of the wider SUDS strategy for the development. All parking spaces have been provided with passive infrastructure that will enable their conversion to provide active electric vehicle charging points should demand increase in the future. In addition, two active electric charging stations have been provided for the benefit of the new residents.

A range of flats and maisonettes provides homes for individuals, couples, and families. A mix of 1-, 2- & 3-bedroom apartments, 2-bedroom wheelchair accessible apartments and 3- & 4-bedroom main door maisonette homes. A scale of between 3 and 4 storeys has been developed which reference the scale and massing found in the surrounding neighbourhood. The ‘urban villa’ blocks address different conditions creating a selection of elevational compositions that generate layered street frontage. The reduced scale, massing and density has opened the site providing greater permeability of sun, daylight and through views together with improved access across the site.

For the most prominent corner of the masterplan site a contemporary tenemental form has been adopted to respect the existing urban context at this location. This block diverts from the traditional street edge tenement condition to form shared resident’s garden onto the street. In addition to providing new amenity for residents it has also enabled the retention of two mature trees while setting the new homes back from the busy traffic junction at St Andrew’s Drive/Shields Road will enhance the wellbeing of the residents while providing greater privacy and reducing the impact of local traffic noise.

The completed development presents a contemporary example of urban living with a simple palette of brick tones that brings continuity and harmony across the masterplan. Precast lintels and stringer courses that provide accents of architectural detail which respects the existing built context. Set within a mature landscape setting that provides shared private and public garden spaces, children’s natural play spaces, rain gardens, wildflower zones and extensive new tree planting designed to enhance the green environment, biodiversity, and the well-being of the new residents and the surrounding neighbourhood. Homes are further enhanced by private terraces, recessed balconies, and large windows with juliette balconies which create bright and open living spaces for the enjoyment of future residents.

The project achieves the requirements of Housing for Varying Needs, The Glasgow Standard, Secured by Design (Gold Standard) and Glasgow City Council’s ‘Gold Hybrid’ standard for sustainability.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

To replace unsuitable 1960’s housing stock with new sustainable homes that meet or exceed the current standards for social housing (space requirements, access, adaptability for varying needs), provide a housing mix that reflects the community needs, improves sustainability, and creates a place that contributes to tenant health and wellbeing.

The Solution

Demolish the unsuitable 1960’s blocks and replace with new affordable homes while respecting the existing context and mature landscaped setting. Open up the site to provide greater permeability of sun, daylight and views while improving access and movement through the site. Provide enhanced opportunities for private and shared outdoor amenity.

The Outcome

The completed development presents a contemporary example of urban living set within a mature landscape setting that provides spacious and energy efficient homes with access to private and shared outdoor spaces, natural children’s play, rain gardens, new native trees and hedge planting that enhance biodiversity and promote well-being.

Related Projects

Newhouse Academy School

Newhouse Academy School

Newhouse Academy School New build school, Newhouse Academy, is a 7 Form Entry (FE) secondary school, replacing an intergrid complex no longer fit for purpose in Heywood. The accommodation is to...

Varley Street SEND

Varley Street SEND

Varley Street SEND Varley Street SEND is a new Special Educational Needs and Disabilities (SEND) secondary school facility providing 150 places for three cohorts of different abilities pupils, with...

Craighall and Blindwells Primary Schools

Craighall and Blindwells Primary Schools

Craighall and Blindwells Primary Schools Delivered as a mini-programme approach sharing identical designs, detailing and materials, these two sustainable and contemporary primary schools, both with...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net