St Andrews Crescent, Glasgow

The refurbishment of two linked 1970 built housing blocks of 24 units each for Southside Housing Association. Approximately one-third of the units are privately owned with the remainder being socially rented accommodation.

Date

2013

Client

Southside Housing Association

Value

£2.7m

The exterior elevations have been given a more homogenous look to replace the “bands” effect horizontally, and the Mansard roof has been broken up to create a visually improved aesthetic more sympathetic to the original sixties-style of architecture.Internally, three of the flats were extended into the roof space with the potential to extend the remainder in the future. These created four-bedroom flats that are beneficial to the housing association. All flats had gas central heating installed to replace electric storage heaters. The deck access areas had a new, slip resistant and durable screeded floor installed and heavy duty cross corridor doors for fire and smoke separation.

The deck access areas and the balconies were enclosed with a ventilated glazing system, which enables them to be enclosed against the weather but opened up as necessary, particularly useful in terms of the individual balconies to each flat.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

The “Deck Flats” at St. Andrew’s Crescent, part of a once fashionable and desirable housing scheme from the 1960s, in recent years had become seriously affected by technical and performance issues.

The Solution

The purpose of the refurbishment was to externally insulate the buildings, with rendered insulation and rainscreen cladding to the lower levels, and re-roof the buildings to ensure a watertight and fully insulated envelope, all in accordance with current Technical Standards.

The Outcome

A “rendered thermal jacket” to exterior walls; gateposts and a beech hedge around the defensible perimeter gardens space, coloured lighting and graphics to stairways; doorways and punctured openings; timber slatted spaces created by opening up existing concrete drying areas; tinted patterned glass; and essentially enlarging the internal floor space of flats by enclosing balconies within them.

Related Projects

Creative Scotland

Creative Scotland

Creative Scotland Headquarters, Edinburgh In 2010, Creative Scotland was formed to bring together both Scottish Screen and Scottish Arts Council under one roof. The Board therefore replaced its town...

3 Savile Row

3 Savile Row

3 Savile Row, London 3 Savile Row consists of an extension and comprehensive refurbishment of this Grade II Listed Building on one of London’s most famous streets.Date 2011 Client Kier Property...

One Stop Shop

One Stop Shop

One Stop Shop, Stirling This project is the culmination of the council’s review of property, public interaction, and delivery of services within the changing environments of the 21st Century. The...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net