One Stop Shop, Stirling

This project is the culmination of the council’s review of property, public interaction, and delivery of services within the changing environments of the 21st Century. The facility offers the council a presence in the heart of the city, thus making key council services more accessible to the wider community.

Date

2011

Client

Stirling Council

Value

£390,000

This project has created a truly unique, multi-purpose facility in the heart of Stirling, as well launching the rebranding of the council to the community; by giving them a central presence in the heart of the city.

One Stop Shop is an amalgamation of key council services – housing, enquiries, police, environment, building services, citizens advice, registrar, community, revenue and payments, making this one of the most accessible Councils in Scotland to their wider community. The venue also houses an exhibition centre for the city and Visit Scotland.

The project involved the refurbishment of an iconic existing Grade B listed building, with community facilities inserted above. Our key design strategy was to give Stirling Council a new identity as well as prominence in the community. The creation of a shop front appearance with bold signage internally, creates a visual link between the interior and streetscape.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

The project had a complex brief, given the number and variety of services that One Stop Shop was to provide to the community. Careful consideration also had to be given to the best possible plan, to maximise useable floor space of the existing 1920’s bank building.

The Solution

Our approach to such a complex brief was to establish a consultation process from the project outset. We created a workshop where options and ideas were proposed as a tool for discussion, then ultimately implemented once a consensus had been agreed by the council’s staff and heads of departments.

The Outcome

This was a unique opportunity to explore and successfully design an environment for a truly multipurpose office refurbishment of an existing city centre building. We have designed a contemporary building that through our consultation process, has led to a flexible and adaptable space, suitable for all users and the community.

Related Projects

Saddleworth High School

Saddleworth High School

Saddleworth High School New build 10FE High School which comprises of a new 10FE High School for ages 11 to 16 with for a total number of 1,500 pupils. The total built floorspace equates to 10,500...

3D Visualisation

3D Visualisation

3D Visualisation We can provide a range of 3D visualisation services to help you get your crucial presentation right.Working with 3DS Max and Photoshop, our team can create high quality 2D images...

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School Linkwood Primary School located in South Elgin, is a new build school on a greenfield site located within a wider masterplan for the expansion of Elgin. Linkwood is a new...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net