The Maggie’s Centre Barts, designed by Steven Holl Architects in partnership with JM Architects, celebrates its opening today. Maggie’s Barts, sited in central London, will provide free practical and emotional support for people living with cancer and their family and friends.

Conceived as a three-story “urban townhouse,” the new Centre has been designed to be full of open space and light. The exterior works in harmony with the interior, allowing natural light to wash over the floors and walls, ever-changing through the natural daylight pattern of the seasons. The building is envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is bamboo and the outer layer is matte white glass. The exterior glass with colored glass fragments is organised in horizontal bands like a musical staff, recalling “neume notation” of Medieval music of the 13th century. The new type of polychrome insulating glass was developed especially for the Centre in close collaboration with glass manufacturer Okalux.

The glass facade geometry follows the geometry of the main interior stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square. Inside, the open curved staircase is integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in bamboo. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church. The building tops out in a public roof garden open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc. The garden will be open to patients, staff and the public and will be maintained by Maggie’s. The interior character of this building is shaped by colored light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting is organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Bartholomew’s Hospital.

Related News

Cow Green submitted for Planning

Cow Green submitted for Planning

jmarchitects are excited to announce that planning permission has been submitted to Calderdale Council on behalf of Placefirst for a new nine storey residential building along Cow Green in Halifax.

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net