Maggie’s St Bartholomew’s

The Central London flagship of the Maggie’s Cancer Caring Centres Trust. Maggie’s Barts provides free practical and emotional support for people living with cancer. This project is a continuation of our relationship with Steven Holl Architects, following on from the success of the Seona Reid Building at the Glasgow School of Art.

Date

2017

Client

Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust (Maggie’s)

Value

Undisclosed

The building site is in the centre of London, adjacent to the large courtyard of St. Bartholomew’s Hospital. Founded in Smithfield in the 12th century, the hospital is the oldest in London and was started at the same time as the St. Bartholomew the Great Church. Layers of history characterize this unique site, connecting deeply to the Medieval culture of London. 

While most all of the realized Maggie’s Centres have been horizontal buildings, the centre at St Bartholomew’s is more vertical, sitting on the historically charged site. It replaces a pragmatic 1960s brick structure adjacent to a 17th century stone structure by James Gibbs, holding the “Great Hall” and the famous Hogarth staircase.

The Maggie’s Centre at St Barts was envisioned by Steven Holl Architects as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is bamboo and the outer layer is matte white glass with coloured glass fragments recalling “neume notation” of Medieval music of the 13th century.

The three story centre has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in bamboo. The glass facade geometry, like a musical “staff” is in horizontal strips 90cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entry. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church. 

The building tops out in a public roof garden with flowering trees open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc. The interior character of this building will be shaped by colored light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting is organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital.

For further information please see the website of Steven Holl Architects 

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

Related Projects

Saddleworth High School

Saddleworth High School

Saddleworth High School New build 10FE High School which comprises of a new 10FE High School for ages 11 to 16 with for a total number of 1,500 pupils. The total built floorspace equates to 10,500...

3D Visualisation

3D Visualisation

3D Visualisation We can provide a range of 3D visualisation services to help you get your crucial presentation right.Working with 3DS Max and Photoshop, our team can create high quality 2D images...

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School Linkwood Primary School located in South Elgin, is a new build school on a greenfield site located within a wider masterplan for the expansion of Elgin. Linkwood is a new...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net