Lancaster University Sports Centre

Lancaster University’s Sports Centre extension introduces a high calibre sporting venue within a bold and distinctive design.  The development sympathetically compliments the existing Sports Centre and enhances the gateway entrance to the University campus, combining an increase in flexible sports provision with the experience of an exhilarating sports arena atmosphere.

Date

2020

Client

Lancaster University

Value

£6.1m

Phase 1B sees the core facilities of the Sports Centre expanded, delivering a new 8 badminton court-sized, Sport England premier standard sports hall with bleacher seating to create an arena for spectators.  The main hall will be supported by internal storage, plant room, foyer with a cleaner’s storage and accessible WC, and a flexible multi-purpose room to be used as required by the University.

The University brief established core aims for the scope, which was further developed with the end user to allow for best value in the final design.  This also included ease of maintenance, future proofing the IT infrastructure, and tying the building back to both the existing sports centre as well as Phase 1A, the striking first floor red box extension, itself designed and delivered by jmarchitects.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

The steeply sloping site created unavoidable natural constraints, particularly with the large and specific footprint size required to the sports hall and its accompanying ancillary areas.  In addition, an immovable handover date set to tie in with the largest varsity sports competition in Europe defined a restricted programme.

The Solution

Comprehensive co-ordination between the consultants produced a stepped solution to the building that required detailed design input from an early stage.  Ongoing communication between the consultants and the end user was critical to early identification and resolution of aspects of the project that may have affected the programme.

The Outcome

Currently in work stage 5, the design of the development has been well received by the University, and has benefitted from a robust design process by the consultants, analysing and incorporating feedback from the end user throughout to best provide value and achieve the programme dates set.

Related Projects

Saddleworth High School

Saddleworth High School

Saddleworth High School New build 10FE High School which comprises of a new 10FE High School for ages 11 to 16 with for a total number of 1,500 pupils. The total built floorspace equates to 10,500...

3D Visualisation

3D Visualisation

3D Visualisation We can provide a range of 3D visualisation services to help you get your crucial presentation right.Working with 3DS Max and Photoshop, our team can create high quality 2D images...

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School Linkwood Primary School located in South Elgin, is a new build school on a greenfield site located within a wider masterplan for the expansion of Elgin. Linkwood is a new...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net