David Marshall Lodge Visitor Centre

The B listed Lodge is part of the Queen Elizabeth Forest Park and is the flagship centre for activities in the Loch Achray and Loch Ard Forests. We have completed a comprehensive upgrade and refurbishment of the centre in order to improve visitor facilities.

Date

2013

Client

Forestry Commission Scotland

Value

£2.2m

The project involved the refurbishment and re-modelling of the existing building and external areas and the removal of existing internal walls and finishes and a full refurbishment to a revised layout. Alterations to the existing entrances were carried out together with the provision of DDA compliant access around the building.

The new cafe area now has splendid views looking over Loch Achray Forest. Natural play areas have been installed along the route of the Waterfall Trail and at Lumber Jill a new ingenious use of trees has been used to create a maze for children to play on.

A folded roofscape of dark whinstone gives shelter to the top floor ‘executive lounge’, a facility open to all guests which is housed within the hotel’s carefully sculpted attic storey. The lounge and associated external roof terraces enjoy panoramic views across the Waverley Valley to the New Town. The north and west elevations of the hotel will be clad with the traditional materials of sandstone and whinstone with the courtyard elevation to the south adopting white brick; as is common in the old town, to bring light down into the landscaped courtyard gardens below.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

Having served the area well for the past 50 years as a major recreation, leisure and educational resource, the centre was in need of an upgrade to improve visitor facilities.

The Solution

The project involved the refurbishment and re-modeling of the existing building and external areas and the removal of existing internal walls and finishes and a full refurbishment to a revised layout. Alterations to the existing entrances were carried out together with the provision of DDA compliant access around the building.

The Outcome

The upgrade and refit has given this much loved listed building a new lease of life and transformed the Centre into a state of the art facility.

Related Projects

Saddleworth High School

Saddleworth High School

Saddleworth High School New build 10FE High School which comprises of a new 10FE High School for ages 11 to 16 with for a total number of 1,500 pupils. The total built floorspace equates to 10,500...

3D Visualisation

3D Visualisation

3D Visualisation We can provide a range of 3D visualisation services to help you get your crucial presentation right.Working with 3DS Max and Photoshop, our team can create high quality 2D images...

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School Linkwood Primary School located in South Elgin, is a new build school on a greenfield site located within a wider masterplan for the expansion of Elgin. Linkwood is a new...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net