Creative Scotland Headquarters, Edinburgh

In 2010, Creative Scotland was formed to bring together both Scottish Screen and Scottish Arts Council under one roof. The Board therefore replaced its town house accommodation in Edinburgh with the first floor of the Waverly Gate building, intending to re-fit it with better accommodation for staff, visitors and artists.

Date

2011

Client

Creative Scotland

Value

£440,000

When Creative Scotland was formed in 2010, they chose to demonstrate openness to the public and make better use of their internal resources by relocating their head office. Following a competitive tender exercise, jmarchitects was awarded the contract to fit out their new accommodation at Waverley Gate.

Because the windows are misaligned with the floor plates, visibility both in and out of the venue a key challenge to overcome. To address this, our materials were kept light and bright with all working accommodation as close to the perimeter as possible to ensure maxim use of natural light and ability to capture the views.

The spaces created are extremely flexible and multi-functioning, getting best use from a limited floor plate without compromising their functions or daily activities. This has allowed Creative Scotland to transform how the business funds its activities by increasing productivity of the staff while creating a new venue for the whole of Scottish arts.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

In 2010, Creative Scotland was formed to bring together both Scottish Screen and Scottish Arts Council under one roof. The Board therefore replaced its town house accommodation in Edinburgh with the first floor of the Waverley Gate building, intending to re-fit it with better accommodation for staff, visitors and artists.

The Solution

Working closely with Creative Scotland, we developed a brief that sought to combine open plan office space, meeting rooms, breakout spaces, informal meeting spaces, cafe and kitchens, all with the publicly accessible event space / gallery, Board room, sound room and hot-desking lounges.

The Outcome

The spaces formed allows Creative Scotland to diversify their business by accommodating exhibitions, short films, sound installations and meeting and working environments for both visitors and artists, while still enabling their core staff to hot-desk in an open plan, flexible environment.

Related Projects

Saddleworth High School

Saddleworth High School

Saddleworth High School New build 10FE High School which comprises of a new 10FE High School for ages 11 to 16 with for a total number of 1,500 pupils. The total built floorspace equates to 10,500...

3D Visualisation

3D Visualisation

3D Visualisation We can provide a range of 3D visualisation services to help you get your crucial presentation right.Working with 3DS Max and Photoshop, our team can create high quality 2D images...

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School Linkwood Primary School located in South Elgin, is a new build school on a greenfield site located within a wider masterplan for the expansion of Elgin. Linkwood is a new...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net