Bolton Town Hall

This scheme, secured through the North West Construction Hub, saw the refurbishment and reorganisation of this prominent listed building in the heart of Bolton. We worked with our client to get more use out of the space available, increasing efficiency and reducing running costs.

Date

2015

Client

Bolton Council

Value

£8m

Accommodating in excess of 900 employees within 725 workstations, implementing an agile working strategy of 8 / 10 ratio, the existing cellular plan of the grade 2* listed building was ill equipped to the needs of a high tech, socially dynamic modern working council headquarters.

Through the sensitive demolition of internal walls, it was possible to provide large clear floor plates, offering flexible space to accommodate a variety of team focused areas of work. High-quality kitchen, welfare and hot-desking areas strategically located off the main circulation spaces encourage social interaction amongst building users with the aim to increase cross-fertilization of core values.

The extensive refurbishment included a full strip out of the obsolete building services and the reinstatement of a sophisticated service strategy to ensure the new office environment is optimised for its occupants. The loose fit exposed installation of services allows for easy access for ongoing maintenance while allowing new systems to be easily introduced with little disruption enabling the building to move with the very latest technological advances offer a high degree of future flexibility.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

Bolton Council aimed to significantly enhance the quality of the spaces and facilities that on offer to the local community at Albert Halls, whilst also addressing key long standing maintenance and accessibility issues.

The Solution

A full roof refurbishment was undertaken, with access and maintenance considered heavily. New walkways were installed to provide safe routes throughout. A new level access entrance and passenger lift have been provided, as well as bespoke room by room schemes to give an end product that is fitting of the buildings standing within the community.

The Outcome

Following many years of neglect and minor works the building had become dated and was in poor repair. The works undertaken have secured its future for many years to come. The completed design has been executed sympathetically celebrating the buildings heritage and historic value, yet creating a contemporary feel.

Related Projects

Saddleworth High School

Saddleworth High School

Saddleworth High School New build 10FE High School which comprises of a new 10FE High School for ages 11 to 16 with for a total number of 1,500 pupils. The total built floorspace equates to 10,500...

3D Visualisation

3D Visualisation

3D Visualisation We can provide a range of 3D visualisation services to help you get your crucial presentation right.Working with 3DS Max and Photoshop, our team can create high quality 2D images...

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School Linkwood Primary School located in South Elgin, is a new build school on a greenfield site located within a wider masterplan for the expansion of Elgin. Linkwood is a new...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net