Aberdeen Royal Infirmary Car Park

A new seven storey, 1270 space car park for Aberdeen Royal Infirmary with an envelope of perforated stainless steel.

Date

2017

Client

NHS Grampian

Value

Prior to this development, car parking at Aberdeen Royal Infirmary was provided mainly in two large surface car parks located adjacent to the main Hospital Entrance, offering approximately 1160 spaces. As patient and visitor numbers continued to increase at the Hospital, car parking provision had remained stagnant. This resulted in significant levels of congestion within the Royal Infirmary’s campus, which not only generated road safety concerns but added unnecessary stress to both patients and visitors. It also increased congestion on the surrounding road network as people searched for a parking space. To alleviate this on-going problem, NHS Grampian procured the construction of a new Transport Hub incorporating a multi-storey car park that has provided significant additional and improved car parking, immediately opposite the Hospital Main Entrance.

The new Multi-Storey Car Park (MSCP) occupies part of the upper car park area immediately opposite the Main Hospital Entrance. It incorporates 6/7 storeys in a split-level arrangement, taking advantage of the natural slope from north to south and is available only for public use. The existing public car park entrance on Foresterhill Road has been retained as the sole point of vehicular access and egress for the public, and this provides access to the MSCP entrance at ground floor level. Exit from the new car park is adjacent to its entrance, thus minimising the impact on the existing road infrastructure.

Rather than express the buildings scale we have chosen to “de scale” by designing a singular modular skin that offers no reference to the storeys within. The skin is made up of modular undulating metal panels with a horizontal expression. Each “layer” is offset from the next creating a gentle ripple to the façade that constantly changes – reflecting and refracting light, nature, activity and the sky. The panels are finished in a high gloss silver metallic coating resonate with the Granite of the surrounding urban fabric and will sparkle and contrast in the changing light. The large modular panels [approximately 900 x 2500] contain a consistent perforated pattern of circular holes: by day reflecting the outside world and by night glowing from within. The perforations also provide essential natural cross ventilation – obviating the requirement for mechanical ventilation in the building.

The new Transport Hub has increased parking on the site by approximately 1,000 spaces.

Related Projects

Tower Hill Primary Care & Community Centre

Tower Hill Primary Care & Community Centre

Tower Hill Primary Care & Community Centre Tower Hill is a community health centre in Huyton. The contemporary, two-storey, 3000sqm building was completed in late 2005. It includes a number of...

Clydebank Rebuilt Public Realm

Clydebank Rebuilt Public Realm

Clydebank Rebuilt Public Realm This project upgraded the central reservation along the Glasgow Road/Dumbarton Road corridor and transformed Solidarity Plaza, the public space opposite the town hall....

Stadia Design

Stadia Design

Stadia Design Between 1986 and 2000 jmarchitects completed a number of significant stadia buildings across Scotland, a body of work of which we are very proud, starting with the UK's first...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net