Aberdeen Community Health & Care Village

“This wonderful new facility will focus on wellbeing, it will encourage self-care by supporting people to remain well, independent and in their own communities, where appropriate.” Councillor Bill Howatson, Committee Chair, Aberdeen Community Health Partnership

Date

2013

Client

NHS Grampian

Value

£15m

The Aberdeen Community Health & Care Village is an urban community hospital encompassing services previously provided in a number of separate locations throughout the city, brought together in a fully integrated facility.

Constructed on a former car park incorporating a ‘B’ listed former granary close to Aberdeen city centre, this development was completed in 2013 as a Hub North project.  The site is very modest in area and bounded by roads on its main longitudinal axes, one being a dual carriageway carrying major commercial vehicles. Our remit was to design a Community Healthcare Village in an entirely urban setting accommodating the following: 

  • A range of medical services which include Out Patients, Sexual Health, Dentistry, Radiology, Podiatry, Physiotherapy, Minor Surgery, Endoscopy, Dietetics and Speech & Language Therapy
  • A community Café
  • Aberdeen City Council Information Services
  • Voluntary Sector Services
  • A multi-storey Car Park for Aberdeen City Council
  • A Sexual Assault Referral Centre (SARC)

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

To create an Urban Community Hospital on a restricted, constrained city centre site immediately adjacent to an urban dual carriageway, developed in a way to reflect client aspirations for a ‘Village’ concept and further challenged by the requirement to incorporate an existing ‘B’ listed former Grain Store within the development.

The Solution

A 3-storey design solution was developed with external walls close to all boundaries and the ‘Village’ entrance/reception zone in the centre of the plan layout providing access to departments around the perimeter with small but significant fully glazed courtyards bringing permeability and natural daylight within.

The Outcome

Variable forms, roof profiles and articulated elevational treatments have successfully broken down the mass of the building and created an architecture that reflects the urban village concept. The patient journey into and within the building is efficient and uplifting with an abundance of natural daylight.

Related Projects

Saddleworth High School

Saddleworth High School

Saddleworth High School New build 10FE High School which comprises of a new 10FE High School for ages 11 to 16 with for a total number of 1,500 pupils. The total built floorspace equates to 10,500...

3D Visualisation

3D Visualisation

3D Visualisation We can provide a range of 3D visualisation services to help you get your crucial presentation right.Working with 3DS Max and Photoshop, our team can create high quality 2D images...

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School

Linkwood Primary School Linkwood Primary School located in South Elgin, is a new build school on a greenfield site located within a wider masterplan for the expansion of Elgin. Linkwood is a new...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net