15 Sackville Street, London

The detailing is crisp and elegant, and the building sets new standards in the requirement for the highest quality Mayfair office accommodation.

Date

2011

Client

Sackville Street Ltd Partnership

Value

£16m

15 Sackville Street lies within the Mayfair Conservation Area and occupies a prominent position halfway along the eastern side of the street. Initially our brief was to carry out a feasibility study looking at various options for refurbishing or redeveloping the building; however, following a financial appraisal of the options, we obtained Planning and Conservation Area Consent for a larger, more significant building that would fully meet the requirements of occupiers looking for the highest quality Mayfair office accommodation.

The new building comprises 40,000ft2 of office space, two 2 bedroom flats and one 3 bedroom flat. It was cleverly designed to provide an additional storey of space while reducing the visual mass of the existing building both horizontally and vertically.  The internal office layout comprises a central core and only two internal columns, creating flexible and efficient floor space with excellent natural lighting.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

The Challenge

Prior to our involvement, 15 Sackville Street was arguably the poorest building architecturally in the street. Our challenge was to introduce a new, larger building into a streetscape containing many Listed and high quality buildings, yet to make it appear smaller and contribute better to the character of the street.

The Solution

We designed a building that respected the Listed buildings and the overall character of the street with carefully considered proportion, materials, rhythm and style. The new facade respects the proportion and rhythm of the neighbouring Georgian buildings, whilst increasing the building height by an additional storey.

The Outcome

The high quality and increased amount of lettable office and residential floor area has added considerable value to the building. The detailing is crisp and elegant, and through well-considered design and careful specification, the building achieved a BREEAM Excellent rating without the need for any bolt-on energy saving devices.

Related Projects

Tower Hill Primary Care & Community Centre

Tower Hill Primary Care & Community Centre

Tower Hill Primary Care & Community Centre Tower Hill is a community health centre in Huyton. The contemporary, two-storey, 3000sqm building was completed in late 2005. It includes a number of...

Clydebank Rebuilt Public Realm

Clydebank Rebuilt Public Realm

Clydebank Rebuilt Public Realm This project upgraded the central reservation along the Glasgow Road/Dumbarton Road corridor and transformed Solidarity Plaza, the public space opposite the town hall....

Stadia Design

Stadia Design

Stadia Design Between 1986 and 2000 jmarchitects completed a number of significant stadia buildings across Scotland, a body of work of which we are very proud, starting with the UK's first...

Locations

Edinburgh

64 Queen Street
Edinburgh
EH2 4NA

0131 464 6100
edinburgh@jmarchitects.net

Glasgow

50 Bell Street
Glasgow
G1 1LQ

0141 333 3920
glasgow@jmarchitects.net

London

Second Floor
37 Alfred Place
London WC1E 7DP

0207 580 5330
london@jmarchitects.net

Manchester

3A, 54 Princess Street
Manchester
M1 6HS

0161 200 6300
manchester@jmarchitects.net