• The Stock Exchange, Manchester

    The Stock Exchange, Manchester
1 of
  • You are in:
  • Projects
  • The Stock Exchange, Manchester

The Stock Exchange, Manchester

The former Stock Exchange was a vacant Grade II listed building, comprising an existing basement (used as parking spaces and plant), a former ground floor restaurant housed within an impressive, two-storey dome and three upper floors of converted office space. The building is situated within the Upper King Street Conservation Area in Manchester city centre.

The project will convert the building into an exclusive boutique hotel, comprising 40 guest rooms with associated amenities, conferencing space and two fine-dining restaurants. Michelin starred chef Michael O’Hare will operate the new dome restaurant together with the rooftop restaurant and a research & development Kitchen housed within the old bank at ground floor.

This, highly-anticipated Stock Exchange refurbishment and extension aims to become the finest hotel and food establishment in Manchester, opening in April 2018.

Date
2018

Client
Finest Day (Zerum Ltd)

Value
£9m


Jmarchitects were appointed on this project at stage 4, having been offered the opportunity to complete a tender package within a 6 week programme. During this time, the client instructed a review of teh requirements of the brief, resulting in a full redesign of the stage 3 works over a short period of time. As part of this process JMA utilised virtual reality technology to convey the re-imagined roof extension design to the client.

Jmarchitects completed planning packages for a revisedl planning application and Listed Building Consent, and have since been novated to the Design and Build contractor. Through close co-operation with Manchester City Council, the planning and listed Building consents were awarded in December 2016.

The Stock Exchange, Manchester
The Stock Exchange, Manchester

As part of the design process, the building was assessed by a Heritage Consultant to assess the impact of proposed interventions and conserve the historical significance of the building. Historically significant rooms were retained and fully restored, while rooms of low importance or of detrimental effect to the historic nature of the building were redesigned to maximise the commercial value of the property. On such new intervention is a contemporary core, designed to provide additional passenger lifts and a six-storey feature staircase, which rationalises the floor area and gives back space to the habitable rooms.

New rooms are coordinated within the existing fenestration and the existing steel section windows refurbished to retain their character while improving the acoustic and thermal performance.

The project brief includes a full M&E strip out and new installation. Due to the nature of a historic building, full surveys and collaboration with the project team is vital to the success of complex works. By designing continuous service risers into the new build elements of the building, the service routes were rationalised and historic areas protected.

As part of the new roof extension, additional strengthening steelwork was required through the existing building. Although the steelwork design was complex – involving large spans across the historic dome roof – strengthening works were minimised by utilising the existing structural grid and carrying out an intensive coordination process.

The Stock Exchange, Manchester

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}