• Ten Hill Place Hotel

    Ten Hill Place Hotel
  • Ten Hill Place Hotel

    Ten Hill Place Hotel
  • Ten Hill Place Hotel

    Ten Hill Place Hotel
1 of
  • You are in:
  • Projects
  • Ten Hill Place Hotel

Ten Hill Place Hotel

An extension to the existing Ten Hill Place Hotel to provide additional bedroom accommodation, enhanced and new bar lounge and restaurant areas, by extending into the adjacent property.

Date
2018

Client
The Royal College of Surgeons of Edinburgh

Value
£6.2m


Ten Hill Place Hotel is owned and operated by The Royal College of Surgeons of Edinburgh. A desire to provide more accommodation for delegates to conferences hosted by the college, together with the strong growth of tourism within the city were the drivers for this project. Our brief was to provide additional bedroom accommodation and new and enhanced guest and staff facilities all seamlessly integrated with the original building and delivered with minimum disruption to the on-going operation of the hotel.

The adjacent building, 2-3 Hill Place was also owned by the College and accommodated office space and residential units, with administrative offices spread over three lower floors and the upper floors used as residential units, let on short term leases to visiting medical students at various points throughout each year.

 The intention was to connect the two buildings internally, forming one enlarged hotel, extending from the current entrance near Richmond Place, along the full length of Hill Place, to Nicolson Street. Located on the ground floor at the corner of Hill Place and Nicolson Street and underneath the existing Adamson Centre building were two separate retail units in differing ownership which were to remain fully operational throughout the construction works.

The buildings were connected internally at various levels providing links between the accommodation with the ground floor areas being extensively remodelled to provide enhanced front of house guest facilities. The lower ground floor areas were redeveloped to provide back of house accommodation and servicing facilities. The upper floors were subject to extensive downtakings and alteration works to form several new bedrooms and associated en-suites.

The completed project has resulted in an enlarged reception area, new lounge areas, a new public bar, and new and enlarged restaurant facilities as well as a new kitchen alongside breakfast buffet areas, and five floors of new bedroom accommodation. The new Skyline Junior Suite on the top floor offers fantastic views across the Edinburgh skyline from the south side of The Pentlands through to and including Edinburgh Castle.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

Expanding a successful hotel within a listed building and world heritage setting to provide new bedrooms, plus reimagined and contemporary guest facilities whilst maintaining the continued operation of the hotel throughout construction.

The Solution

Expanding into an adjacent office building and connecting to the original hotel building on all levels gave the client the additional bedrooms they needed. Freeing up bedroom space within the original listed building to be re-purposed for lounge and restaurant spaces created generous front of house spaces with a strong link to the Georgian heritage of the city.

The Outcome

An enlarged hotel with a bright, fresh and contemporary feel has allowed the client to expand their conferencing offer to larger organisations looking for the highest quality city centre accommodation for their delegates.