• One Stop Shop, Stirling

    One Stop Shop, Stirling
1 of

One Stop Shop, Stirling

This project is the culmination of the council’s review of property, public interaction, and delivery of services within the changing environments of the 21st Century. The facility offers the council a presence in the heart of the city, thus making key council services more accessible to the wider community.

Date
2011

Client
Stirling Council

Value
£390,000


This project has created a truly unique, multi-purpose facility in the heart of Stirling, as well launching the rebranding of the council to the community; by giving them a central presence in the heart of the city.

One Stop Shop is an amalgamation of key council services – housing, enquiries, police, environment, building services, citizens advice, registrar, community, revenue and payments, making this one of the most accessible Councils in Scotland to their wider community. The venue also houses an exhibition centre for the city and Visit Scotland.

The project involved the refurbishment of an iconic existing Grade B listed building, with community facilities inserted above. Our key design strategy was to give Stirling Council a new identity as well as prominence in the community. The creation of a shop front appearance with bold signage internally, creates a visual link between the interior and streetscape.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

The project had a complex brief, given the number and variety of services that One Stop Shop was to provide to the community. Careful consideration also had to be given to the best possible plan, to maximise useable floor space of the existing 1920’s bank building.

The Solution

Our approach to such a complex brief was to establish a consultation process from the project outset. We created a workshop where options and ideas were proposed as a tool for discussion, then ultimately implemented once a consensus had been agreed by the council’s staff and heads of departments.

The Outcome

This was a unique opportunity to explore and successfully design an environment for a truly multipurpose office refurbishment of an existing city centre building. We have designed a contemporary building that through our consultation process, has led to a flexible and adaptable space, suitable for all users and the community.