• Musselburgh Primary Care Centre, Musselburgh

    Musselburgh Primary Care Centre, Musselburgh
1 of
  • You are in:
  • Projects
  • Musselburgh Primary Care Centre

Musselburgh Primary Care Centre, Musselburgh

From an operational perspective, this building provides state of the art, purpose built modern accommodation to meet the needs of patients, visitors and staff in the 21st Century. The building allows multi-disciplinary clinical services to come together and interact as a dedicated community team under one roof.

Date
2012

Client
NHS Lothian

Value
£12.4 million


Musselburgh Primary Care Centre brings together three GP practices and 15 Primary Care departments into one building to provide integrated local health care facilities for the community, including physiotherapy, dentistry, podiatry, adult mental health, psychiatry, speech and language therapy, occupational therapy, an outpatient department and children’s health services.

Providing an ‘inclusive’ design that could be readily accessed by all users and patients was a key objective in the project and this was achieved through a structured programme of consultation and design workshops involving all stakeholders and the wider community including a Patient Forum comprising local people of all ages with specific needs.

Construction of the project was burdened by the discovery, during preliminary excavation works on site, of Roman Remains dating from 140 AD - one of the most significant finds in Scotland.  Despite the delays and costs incurred by this, the project completed on programme and within budget.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

To create an integrated facility for patient care, promoting joint staff working whilst retaining a sense of identity for the various medical services.  The building also required to maximise accessibility to the community and provide clear controlled access to individual departments and flexibility in use. 

The Solution

An internal glazed street, ‘the boulevard,’ bisects the building and connects two main entrances, maximising accessibility for the community. This arrangement, with departments accessed directly from the boulevard, facilitates secure and efficient use of the building during different periods, without compromising individual users’ operational needs.

The Outcome

The facility provides an integrated uplifting environment for patient care. The central boulevard with its translucent ETFE roof welcomes the patient whilst courtyard gardens and terraces ensure that daylight, natural ventilation and landscape are brought into every room. The new Centre has been very well received by all parties.