• Alexander Graham Bell Centre, Moray College

    Alexander Graham Bell Centre, Moray College
1 of

Alexander Graham Bell Centre, Moray College

The rigorous analysis of a complex brief ultimately added significant value to the project and its impact on the College as a whole. The innovative designs give consideration to how the college working environment could be radically enhanced and learning made attractive by ideas drawn from different architectural sectors.

Date
2013

Client
Moray College / University of the Highlands and Islands

Value
£4.3 million


The Alexander Graham Bell Centre is a new healthcare teaching facility forming an extension to the Moray College Campus in Elgin. The new facility will provide a focal point for a range of health care learning, education, research and enterprise activities.

Children in playground
Playground of school

As part of a wider campus re-development, demolition of existing outdated accommodation makes way for the new extension, re-aligning the public frontage of the College to create a new Life Sciences Garden and an identifiable new entrance.  A double height glazed gallery link connects to the B Listed Victorian Art Block, previously isolated from the main accommodation, as well as several areas previously inaccessible to wheelchair users.

The project was awarded planning permission in February 2012 and building works began on site in June, opening to new students in October 2013.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

Moray College required a new Life Science Centre to accommodate new teaching accommodation, a conference facility, a new face to the College and an identifiable new entrance linking the existing College to an existing “B” listed Academy building.

The Solution

Given that the brief for the Life Sciences department involved various social areas and break out spaces, along with a conference venue, we suggested that these facilities would be better used and more flexible if they were clustered more closely with the new entrance.

The Outcome

The relationship to the listed academy building set the precedence for our design and the opportunity to transform the entry and visual connection of the College to the historic fabric of Elgin was critical to our design philosophy. A dramatic transformation is made to the entrance experience and public image of the college, along with significantly enhanced accessibility and  flexibility of use.