• Kirroughtree Visitor Centre, Galloway Forest Park

    Kirroughtree Visitor Centre, Galloway Forest Park
1 of
  • You are in:
  • Projects
  • Kirroughtree Visitor Centre

Kirroughtree Visitor Centre, Galloway Forest Park

A flagship visitor centre at Galloway Forest Park for the Forestry Commission Scotland forming part of a roll out programme of five centres around Scotland offering improved facilities for visitors.

Date
2013

Client
Forestry Commission Scotland

Value
£3.4 million


The visitor centre is situated in Galloway Forest Park and sits within a ‘dark skies’ designated landscape. The visitor experience areas and café spaces have been set out in a linear arrangement relative to the long view of Cairnsmore.

The building is single storey. Three modulated roof forms with top light cover the main public space; their internal form is revealed giving a sense of enclosure to the spaces below. These forms are part of the ventilation strategy and have ‘black out’ blinds to conform with dark skies standards.

The building form has been designed so as to have an appropriate relationship with the Forest setting. Although the topography is challenging all paths within the immediate vicinity of the centre have been designed to the appropriate standards enabling universal access.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

A continued increase in visitor numbers, the poor condition of the building and its incorrect alignment required a major re-working of this site.  The brief from Forestry Commission Scotland was to provide new visitor facilities at the existing Forestry Commission site at Kirroughtree next to the settlement of Stronord.

The Solution

The Kirroughtree Project entailed the construction of a new visitor centre and bike / outdoor shop, the demolition of redundant buildings and the refurbishment of the old visitor centre to provide improved classroom facilities.

The Outcome

The new visitor facility gives better connection to the trails for bikes and walkers and creates a sustainable facility allowing visitors to enjoy the benefits of the forest and dark skies.