• Lodge Forest Visitor Centre, Aberfoyle

    Lodge Forest Visitor Centre, Aberfoyle
1 of
  • You are in:
  • Projects
  • David Marshall Lodge

Lodge Forest Visitor Centre, Aberfoyle

The B listed Lodge is part of the Queen Elizabeth Forest Park and is the flagship centre for activities in the Loch Achray and Loch Ard Forests. We have completed a comprehensive upgrade and refurbishment of the centre in order to improve visitor facilities.

Date
2013

Client
Forestry Commission Scotland

Value
£2.2 million


The project involved the refurbishment and re-modelling of the existing building and external areas and the removal of existing internal walls and finishes and a full refurbishment to a revised layout. Alterations to the existing entrances were carried out together with the provision of DDA compliant access around the building.

The new cafe area now has splendid views looking over Loch Achray Forest. Natural play areas have been installed along the route of the Waterfall Trail and at Lumber Jill a new ingenious use of trees has been used to create a maze for children to play on.

External areas and in particular access routes have been re-modelled in order to segregate deliveries and building servicing from the main visitor access routes and improve safety and parking provision.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

Having served the area well for the past 50 years as a major recreation, leisure and educational resource, the centre was in need of an upgrade to improve visitor facilities.

The Solution

The project involved the refurbishment and re-modeling of the existing building and external areas and the removal of existing internal walls and finishes and a full refurbishment to a revised layout. Alterations to the existing entrances were carried out together with the provision of DDA compliant access around the building.

The Outcome

The upgrade and refit has given this much loved listed building a new lease of life and transformed the Centre into a state of the art facility.