• Alyth Primary School

    Alyth Primary School
  • Alyth Primary School

    Alyth Primary School
1 of
  • You are in:
  • Projects
  • Alyth Primary School

Alyth Primary School

jmarchitects were commissioned via Hub East Central as lead design consultant for this project and have worked in collaboration with Perth & Kinross Council and the D&B Contractor from the outset. 

Date
2017

Client
Perth & Kinross Council/ Hub East Central

Value
£8m


Prior to the start of the project, the existing Alyth Primary School was spread across a varied campus of Victorian School Building, various early 20th Century extensions and a 1960’s Junior High School Building, a large part of which had passed its useable life-span. The project has comprised the design of a decant plan for the school, the demolition of various extensions to the original circa 1850 Victorian School to its original form, refurbishment of the Listed building to provide community facilities and a substantial, new-build extension to accommodate the new Primary School and Nursery. 

The re-use of an existing building and the accommodation of community uses within the programme posed an interesting challenge for the design. In response, we developed the idea of a ‘Vennel’, or a street between buildings, as an organisational idea which would provide an effective circulation link and entry space between the new and old elements of the brief and provide critical separation between the school and the community facilities. The new building is arranged in a courtyard form, delivering a flexible central space which binds the varying elements of the brief into a controlled space which will be used by the school & nursery for break-out and shared activities.

In addition to providing a key learning space, the courtyard form acts as an environmental device which brings natural light and ventilation to the centre of the building. As a passive, sustainable design, the courtyard solution has allowed us to minimise the energy needs of the building. The design of the learning spaces within the building delivers semi-open classrooms which focus on shared, flexible space. Circulation areas are doubled up as potential teaching and break-out areas; a key example being the Heller-up stair. 

Our expansive experience in delivering primary & secondary school education buildings over the past 15 years has placed us in a unique position of knowledge and perspective to maximise the opportunities within this project and deliver design value as the Lead-Consultant for the project team.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}