• Albert Halls, Bolton

    Albert Halls, Bolton
  • Albert Halls, Bolton

    Albert Halls, Bolton
1 of
  • You are in:
  • Projects
  • Albert Halls, Bolton

Albert Halls, Bolton

jmarchitects were appointed as lead architects in an exciting proposal to remodel and upgrade this 1830’s grade II* listed building which sits within the Conservation area of the town centre. This proposal includes a total uplift to the buildings function and operation, securing the financial and cultural value of the Town Hall.

The Living Heritage Award 2016 - Winner

Construction News Project of the Year Award - Winner

Date
2017

Client
Willmott Dixon

Value
£7.5 million


The improvements realised the aspirations of raising the building to a standard befitting its external and internal grandeur as a significant listed building.    

The schemes driving factor was to improve access for all whilst also addressing key maintenance issues in order to secure the longevity of the structure. The proposal was split into two phases; the first encompassing the refurbishment and upgrade of large sections of the existing pitched roofs and the replacement two existing passenger lifts. 

Phase two incorporated improvements to the accessibility of the building for users. A new entrance and external ramp were provided to enable level access into the building. Vertical circulation was also addressed with a new passenger lift being installed, enabling accessibility to all key spaces. The majority of internal spaces were also refurbished as part of the contract. Internal spaces were redesigned to provide a contemporary aesthetic whilst still complementing the existing heritage features.

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

Bolton Council aimed to significantly enhance the offering the Albert Halls and the associated spaces offered the community, whilst also addressing key long standing maintenance and accessibility issues.

The Solution

A full roof refurbishment was undertaken, with access and maintenance considered heavily. New walkways were installed to provide safe routes throughout.  A new level access entrance and passenger lift have been provided, as well as bespoke room by room schemes to give an end product that is fitting of the buildings standing within the community.

The Outcome

Following many years of neglect and minor works the building was dated and in poor repair. The works undertaken have secured its future for many years to come. The completed design has been executed sympathetically celebrating the buildings heritage and historic value, yet creating a contemporary feel.