• Adamson Hospital, Cupar

    Adamson Hospital, Cupar
1 of

Adamson Hospital, Cupar

 “The superb redevelopment of the old hospital, with the additional new build, will provide improved facilities which will be an asset to the local community.”

Arthur Morris, Chairman of Glenrothes and North East Fife CHP

Date
2012

Client
NHS Fife

Value
£6 million


Situated on the fringe of Cupar on an attractive sloping site, Adamson Hospital is an existing Community Hospital serving the locality and providing a range of medical services and in-patient facilities.  It is a hybrid mixture of architectural styles with various extensions, additions and alterations spanning 100 years creating poor room and departmental relationships and uncontrolled access issues.  Our remit was to reconfigure and reorganise the Hospital to overcome these problems through comprehensive redevelopment and refurbishment.

To achieve this, a structured programme of detailed consultation was undertaken with all users of the Hospital, providing a full understanding of service operation and departmental/room relationship requirements – ensuring that the design outcome accurately reflected user needs.

Services within the Hospital include:

  • Minor Injuries and Outpatient Facilities
  • 26 In-Patient beds, including palliative care accommodation
  • Radiology
  • Physiotherapy, Podiatry and Dental facilities
  • Children’s services
  • 2 GP Practices
  • Occupational Therapy and Rehab services
  • Community Nursing Services

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

Architecturally, Internally and organisationally, the various Hospital departments had developed sporadically over many years in a manner that had created poor room and departmental relationships and several uncontrolled and unclear public entrances in outdated accommodation encompassing a range of different architectural styles and eras.

The Solution

Our task was to re-organise the Hospital through a combination of selective demolition, new-build extension and refurbishment to resolve all these issues and to create a prominent welcoming main entrance that would provide a cohesive architectural statement.

The Outcome

The scheme which emerged combines substantial refurbishment with elements of new build and providesa single attractive controlled and clear main entrance to the Hospital;improved and upgraded facilities for each department; an attractive welcoming environment for patient care and a more integrated and enhanced environment for staff.