• Aberdeen Community Health & Care Village, Aberdeen

    Aberdeen Community Health & Care Village, Aberdeen
1 of
  • You are in:
  • Projects
  • Aberdeen Community Health & Care Village (1) (1)

Aberdeen Community Health & Care Village, Aberdeen

“This wonderful new facility will focus on wellbeing, it will encourage self-care by supporting people to remain well, independent and in their own communities, where appropriate.” Councillor Bill Howatson, Committee Chair, Aberdeen Community Health Partnership

Date
2013

Client
NHS Grampian

Value
£15 million


The Aberdeen Community Health & Care Village is an urban community hospital encompassing services previously provided in a number of separate locations throughout the city, brought together in a fully integrated facility.

Constructed on a former car park incorporating a ‘B’ listed former granary close to Aberdeen city centre, this development was completed in 2013 as a Hub North project.  The site is very modest in area and bounded by roads on its main longitudinal axes, one being a dual carriageway carrying major commercial vehicles. Our remit was to design a Community Healthcare Village in an entirely urban setting accommodating the following: 

  • A range of medical services which include Out Patients, Sexual Health, Dentistry, Radiology, Podiatry, Physiotherapy, Minor Surgery, Endoscopy, Dietetics and Speech & Language Therapy
  • A community Café
  • Aberdeen City Council Information Services
  • Voluntary Sector Services
  • A multi-storey Car Park for Aberdeen City Council
  • A Sexual Assault Referral Centre (SARC)

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

To create an Urban Community Hospital on a restricted, constrained city centre site immediately adjacent to an urban dual carriageway, developed in a way to reflect client aspirations for a ‘Village’ concept and further challenged by the requirement to incorporate an existing ‘B’ listed former Grain Store within the development.

The Solution

A 3-storey design solution was developed with external walls close to all boundaries and the ‘Village’ entrance/reception zone in the centre of the plan layout providing access to departments around the perimeter with small but significant fully glazed courtyards bringing permeability and natural daylight within.

The Outcome

Variable forms, roof profiles and articulated elevational treatments have successfully broken down the mass of the building and created an architecture that reflects the urban village concept.  The patient journey into and within the building is efficient and uplifting with an abundance of natural daylight.