• Sackville Street, London

    Sackville Street, London
1 of
  • You are in:
  • Projects
  • 15 Sackville Street

15 Sackville Street, London

The detailing is crisp and elegant, and the building sets new standards in the requirement for the highest quality Mayfair office accommodation

Date
2011

Client
Sackville Street Ltd Partnership

Value
£16 million


15 Sackville Street lies within the Mayfair Conservation Area and occupies a prominent position halfway along the eastern side of the street. Initially our brief was to carry out a feasibility study looking at various options for refurbishing or redeveloping the building; however, following a financial appraisal of the options, we obtained Planning and Conservation Area Consent for a larger, more significant building that would fully meet the requirements of occupiers looking for the highest quality Mayfair office accommodation. 

The new building comprises 40,000ft2 of office space, two 2 bedroom flats and one 3 bedroom flat. It was cleverly designed to provide an additional storey of space while reducing the visual mass of the existing building both horizontally and vertically.  The internal office layout comprises a central core and only two internal columns, creating flexible and efficient floor space with excellent natural lighting.

 

Project gallery

Below are a selection of images from this project along with a description. Tap an image and it will appear fullscreen with a close button. There will also be the option to view the next image in the gallery.

}

The Challenge

Prior to our involvement, 15 Sackville Street was arguably the poorest building architecturally in the street.  Our challenge was to introduce a new, larger building into a streetscape containing many Listed and high quality buildings, yet to make it appear smaller and contribute better to the character of the street.

The Solution

We designed a building that respected the Listed buildings and the overall character of the street with carefully considered proportion, materials, rhythm and style. The new facade respects the proportion and rhythm of the neighbouring   Georgian buildings, whilst increasing the building height by an additional storey.

The Outcome

The high quality and increased amount of lettable office and residential floor area has added considerable value to the building. The detailing is crisp and elegant, and through well-considered design and careful specification, the building achieved a BREEAM Excellent rating without the need for any bolt-on energy saving devices.